RetailSonar aan het woord!

RetailSonar.KLantaanhetwoord.png

Elke maand vragen wij aan één van onze klanten wat zijn of haar statement is over de rekrutering en werking van hun sector. Wat zijn de tendensen die zich voordoen in verschillende sectoren en hoe evolueren ze?

Dieter Debels is CEO bij RetailSonar, een Belgisch technologiebedrijf dat complexe geomarketing vraagstukken oplost voor zijn klanten. Aan de hand van hun ontwikkelde platform krijgen klanten inzicht in hun data en kunnen ze o.a. bepalen waar winkels of kantoren het beste geopend kunnen worden om zo hun totale omzet te maximaliseren. Het werd opgericht voor retailers, projectontwikkelaars en overheden. Dieter Debels kan een groot aantal Belgische retailers en bedrijven tot zijn opdrachtgevers rekenen, waaronder zo goed als alle supermarktketens. Hoog tijd voor een gesprek!

Voor ons is de juiste kandidaat niet een persoon met de juiste kwalificaties maar eerder een persoon met de juiste ingesteldheid en een goede cultural fit.

Als u in enkele zinnen de tendensen die u ondervindt in uw sector of in rekrutering in uw sector zou moeten omschrijven, wat zou uw statement dan zijn?

Dieter Debels:”De krapte in de arbeidsmarkt wordt alsmaar duidelijker in onze sector. Heel veel bedrijven zijn net zoals ons veel bezig met Big Data en Data Analytics. Daarom is het belangrijk om ons te onderscheiden in de massa. We moeten een totaalpakket kunnen aanbieden waar niet alleen de jobinhoud belangrijk is, maar ook het werkkader en het team waarin ze terechtkomen. Sollicitanten willen een steile leercurve en ervaring opdoen. Uitdaging en variatie in een job zijn voor hen key. De ambitie en honger om te leren zijn er dus zeker en daar moeten we als bedrijf zo goed mogelijk op inspelen. Mensen aantrekken en bij ons houden is zeer belangrijk.”

Merkt u veranderingen in uw sector/ rekrutering van uw bedrijf?

Debels:”Absoluut, er is een grote verandering merkbaar t.o.v 4-5 jaar geleden. Enerzijds is Data Analytics momenteel een echt knelpuntberoep geworden. Anderzijds merken we op dat het onderwijssysteem enorm achterloopt en te traag mee evolueert. We zijn dus genoodzaakt om afgestudeerden aan te werven en op te leiden in plaats van te kunnen rekenen op seniors.”

Hanteert u nog steeds dezelfde strategieën van vroeger of zijn deze veranderd? 

Debels:” Sinds 2011 is er veel veranderd, het was aantrekkelijk voor kandidaten om mee aan de opstart te staan van het bedrijf en te bouwen aan iets bijzonders. Ze waren toen pionier. Na een aantal jaar en een team te hebben uitgebouwd van een 7-8 mensen, merkten we dat het moeilijker werd om onze kandidaten warm te maken. We stonden niet meer in onze kinderschoenen en moesten daarom op een andere manier kandidaten aantrekken. We zijn toen naar het Meetdistrict in de Ghelamco Arena in Gent verhuisd om zo een aantrekkelijke werkcontext te kunnen aanbieden.

De zoektocht naar het vinden van de juiste kandidaat is ook moeilijker geworden. Voor ons is de juiste kandidaat niet een persoon met de juiste kwalificaties maar eerder een persoon met de juiste ingesteldheid en een goede cultural fit. Kandidaten die veel belang hechten aan ‘Customer Centricity’ zijn niet makkelijk te vinden. We willen dat ze oprecht begaan zijn met de problematiek van onze klanten en niet kijken naar hun eigen uitdaging en vooruitgang. Die oprechtheid is essentieel om succesvol te kunnen zijn in onze sector. De zoektocht naar de juiste kandidaat blijft een uitdaging.”

https://retailsonar.com/