Wat houdt een Assessment Center in?

AssessmentCenterCandiExp

Na een resem sollicitatiegesprekken word je uitgenodigd voor een assessment center. Je hebt er misschien eerder wel al eens van gehoord, maar kan je toch maar moeilijk inbeelden wat het allemaal inhoudt. Wat kan je verwachten?

In eerste instantie is het belangrijk om te vermelden dat geen enkel assessment center hetzelfde is. Voor deze interactieve oefening wordt soms een hele dag voorzien, soms maar een halve. De invulling ervan zal afhankelijk zijn van de rol waarvoor je solliciteert.

Vaak zal er een persoonlijkheidstest afgenomen worden om beter zicht te krijgen op wie je bent. Bij CrossInternational gebruiken we de KOAN-Personality Indicator. Daarnaast mag je ervan uitgaan dat er een rollenspel op het programma zal staan. Op die manier kan nagegaan worden hoe je je gedraagt in een ongekende situatie. Je kan ook een postbakoefening, of een gelijkaardige test, voorgeschoteld krijgen, om bijvoorbeeld een beter zicht te krijgen op jouw abstract denkvermogen.

Het assessment center wordt vrijwel steeds afgesloten door een diepte-interview. Hier zal gepolst worden naar relevante ervaringen uit je carrière aan de hand van de STARR-techniek (Situatie, Taak, Aanpak, Resultaat en Reflectie). Dit is echter ook het moment om alle voorgaande testen te overlopen. Wat was het resultaat van de persoonlijkheidstest en kan jij je erin vinden? Hoe heb je het rollenspel ervaren en zijn er zaken die je achteraf beschouwd anders had aangepakt?

Het is de bedoeling dat niet alleen de assessor iets leert over jou, maar dat jij ook nieuwe dingen leert over jezelf, of bestaande vermoedens misschien bevestigd of ontkracht ziet.

Hoe bereid je je dan het beste voor? Zorg dat je goed uitgerust aan het assessment center kan beginnen zodat je je volledig kan focussen op de verschillende opdrachten. Je kan je thuis alvast voorbereiden op het diepte-interview door na te gaan welke situaties in het verleden relevant zijn voor de rol waarvoor je nu solliciteert. De rollenspelen zal je op je af moeten laten komen, maar geen zorgen, je krijgt voldoende voorbereidingstijd.

Aangezien ieder assessment center anders is, zal je je wellicht niet op alles kunnen voorbereiden, maar één vuistregel geldt altijd: hou het hoofd koel, en blijf altijd jezelf.